Kebnekaise

Ny toppstuga på Kebnekaise

Posted on Posted in Resor

KebnekaiseMartinsons bygger i samarbete med Murman Arkitekter en helt ny säkerhetsstuga på 2000 meters höjd vid toppen av Kebnekaise. Med bara två snöfria månader om året är toppen på Kebnekaise en av de platser i landet med hårdast klimatförhållanden. Och eftersom många vandringsentusiaster och bergsklättrare rör sig i området har det sedan 1960-talet funnits en säkerhetsstuga i närheten av den norra toppen, en möjlighet för vandrare att ta en paus eller söka skydd mot stormar, regn och snö.

1983 byggdes ytterligare en stuga som innehöll en kamin för eldning. Men vädrets makter i kombination med det faktum att många turister använde delar av inredningen för att elda med, har lett till att stugan förfallit. Därför har nu Sveriges turistförening, STF beslutat sig för att bygga en helt ny.

Den nya säkerhetsstugan har formen av en pentagon och är ritad av Murman Arkitekter. Tak och väggar lutar snett utåt och hindrar på så sätt snön från att dreva igen. Golv, väggar och tak är byggda i massivt KL-trä och utsidan täcks av en överlappande panel.

Stugan är 4,5 gånger 9 meter och består av ett stort rum med sittbänkar. Upp till 21 personer ryms i stugan som tack vare sin form håller värmen bra och snabbt värms upp av kroppsvärme eller spritkök.

Lämna ett svar