Spökgarn

Håll Sverige Rent har påbörjat arbetet med att rensa vrak från spökgarn

Posted on Posted in Resor

I Östersjön finns det, grovt uppskattat, 100 000 skeppsvrak. Många av vraken antas vara täckta av förlorade fiskegarn, vilket tidigare undersökningar har indikerat. En studie gjord vid Brittiska öarna 2007 visade att spökgarn på vrak fortsätter att fånga fiskar och andra vattenlevande djur hela två år efter att de fastnat på vraken.

Med projektet vill Håll Sverige Rent öka kunskapen om vrak och spökgarn, samtidigt som dykare rent praktiskt rensar vrak från garn som år efter år utgör en dödsfälla för fiskar och vattenlevande djur. På tal om dykning, allt ny om dykresor hittar du hos dykresor.nu, nyheter och restips om ni planerar att resa och dyka.

– Genom dyken kommer vi förhoppningsvis att få veta mer om hur stort problemet med spökgarn vid vrak är, säger Jessica Ångström, verksamhetsansvarig för Skräpfria hav på Håll Sverige Rent. Att fiskar och andra vattenlevande djur fastnar i spökgarn och blir lidande vet vi redan, men vi vet inte hur mycket garn som sitter fast på vraken.

Förutom att spökgarnen är en dödsfälla för fiskar och andra vattenlevande djur utgör de även en fara för sjötrafik, yrkesfisket och dykare. Även kulturella värden kan skadas när gamla vrak skadas av nät och trålar. Ambitionen är att rensa upp till tio vrak. Spökgarnen kommer därefter att åldersbestämmas. Även ursprung och typ av garn ska fastställas så långt det är möjligt.

Lämna ett svar